Yeme Bozukluğu Nedir?
Yeme bozukluğu, genetik, psikolojik ve sosyal sebeplerden kaynaklanan yeme davranışlarındaki bozukluklardır. Yeme bozukluğu olan kişiler, yemek ve kilo ile ilgili takıntılı düşüncelere sahiptirler. Gün içerisinde ne yedikleri, ne kadar yedikleri, aldıkları besinlerin kalori değerleri günlük düşüncelerinin önemli bir kısmını kapsar. Duygu durumları, tartıda gördükleri sayıya, o gün bedenlerini algılama biçimine göre değişir.
Yeme bozuklukları(anoreksiya, bulimiya, tıkınırcasına yeme bozukluğu ve diğer yeme bozuklukları) yemek ya da kilo ile ilgili bir problemden çok öz değer probleminden kaynaklanan beden şekli ve kiloya olması gerektiğinden daha fazla anlam yüklenmesi olarak da tanımlanabilir. Yeme bozukluklarında, her ne kadar asıl problem kilo ve yemekmiş gibi gözükse bile, yemek ve kilo problem yarattığı kadar, problemin kendisinden çok, problemin ortaya çıkma biçimidir denilebilir. Yeme bozuklukları, psikolojik kökenli bir problem olduğu için beslenme uzmanı gözetiminde tedavi edilemez. Yeme bozuklukları ancak doğru teşhis ve tedavi ile iyileşebilir. Etkin tedavi, hekim, yeme bozuklukları konusunda uzman bir psikolog ve uygun görüldüğü zamanlarda da beslenme uzmanı desteği; işbirliği ile yürütülür.
Yeme bozukluğu tedavisi inişli çıkışlı bir süreçtir. Tedavi süresi, kişiden kişiye göre değişir. Yeme bozukluğu yerleştikçe tedavisi daha zor olacağı için tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar hızlı ve olumlu sonuç alınır.
|