Genellikle okul çağında görülen yeme fobisi yutkunmayı zorlaştıran bir durumdan sonra ortaya çıkar. Zor atlatılan bademcik enfeksiyonları ve/veya ameliyatı, bir şey yerken boğazına bir yiyeceğin takılması ve boğulma korkusu yaşama, yeme fobisini tetikleyen olaylar arasında sayılabilir.
Çocuk, yemek yerken yemeğin boğazına takılacağı ve boğulacağı korkusunu yaşar. Katı besinleri yemeye karşı fobi geliştirebilir. Genellikle çorba, meyve suyu, yoğurt, muhallebi gibi yutması kolay besinlere yönelir.
Bazı çocuklarda fobi o kadar gelişmiştir ki sıvı besinler almayı da reddedebilirler. Bu tür durumlarda, çocuğun besin desteği alması için hastaneye yatırılması gerekli olabilir. Yutma fobisi besin yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarına sebep olabileceği için oldukça ciddi bir psikolojik problemdir.
Anne ve babalar bu durumda yoğun kaygı hissedip çocuğa zorla yemek yedirmeye çalışabilir, yemedikleri zaman onlara öfkelenebilirler. Bu durumda çocuğun kaygısı daha da artabilir. Yeme fobisinde tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar çabuk sonuç alınır.
Fobi yerleştikçe tedavi güçleşecektir. Psikolojik destek gereklidir.
|