Aşırı kilolu kişilerde toplum baskısı yüzünden kaynaklanan beden imajı problemleri; depresyon, sosyal fobi, kaygı bozuklukları ve yeme bozukluklarına(özellikle bulimia) sebep olabilir. Aşırı kilolu insanlara karşı oluşan önyargı toplumun her kesiminde oluşabildiği için bu durumu yok saymak oldukça zor, hatta imkansızdır.
Kilonun getirmiş olduğu fiziksel engeller ve doktorların kilonun sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dair açıklamaları dışında çevreden gelen yargılar da baskı yaratır. Aileden, arkadaşlardan gelen eleştiriler, sokaktaki insanların bakışları, kilolu insanlar hakkında oluşan genel inanışlar, örneğin, “Şişman insanların mutlaka duygusal problemleri vardır” gibi, aşırı kilolu insanların baş etmek zorunda kaldığı başlıca durumlardır.
Bu durumlarla karşı karşıya kalmamak için kişi kendini çevresinden soyutlayabilir. Özgüven eksikliği artar. Duygusal ilişkilerde karşı cinse yaklaşmak kaygı verici bir durum haline gelebilir. Cinsel hayatta olumsuz beden imajına bağlı problemler ortaya çıkabilir.
Neden bazı aşırı kilolu insanlar bedenleriyle oldukça barışıkken, bazı kişiler beden imajı problemleri yasarlar?
Bu konuda şu ana kadar çok az bir araştırma yapılmış olmasından dolayı bu soruya kesin bir yanıt vermek doğru olmaz. Yalnız bugüne kadar yapılan araştırmalardan edinilen bilgiye göre çocukluk ve ergenlik döneminde, kiloları ile ilgili fazla eleştiriye maruz kalmayan kişiler daha olumlu bir beden imajı geliştirebiliyorlar.
Örneğin, çocukluk ve ergenlik döneminde ailesi ve çevresi tarafından bedeni ve kilosu ile ilgili eleştiri almayan, yargılanmayan, her alanda desteklenen kişiler yetişkinlik döneminde kilolu olsalar da bedenleri ile daha barışık olabiliyorlar. Oysa ki çocukluk ve ergenlik döneminde ailesi ve arkadaşları tarafından durmadan kilo vermesi konusunda baskı gören, eleştirilen, aşırı kilolu kişiler olumsuz beden imajı geliştirirler.
Eğer bedeni ile barışık olmayan aşırı kilolu kişiler, bu problemin duygusal, sosyal hayatlarını etkilediğini düşünüyorlarsa mutlaka psikolojik destek almaları gerekir. Bir çok aşırı kilolu kişinin kendilerine ve bedenlerine karşı geliştirdikleri öfke, utanç yemek yeme isteğini tetikleyebilir. Kişi yedikçe kilo alır, kilo aldıkça öfke ve pişmanlığı artabilir, öfke ve pişmanlık da daha çok yemeğe itebilir. Bu durum kısır döngü haline gelebilir.
|