Yeme Bozukluğu Olan Birine Neler Söylenmemeli?
“Hasta gözüküyorsun”
“Çok zayıfladın, iskelet gibi gözüküyorsun”
Çoğunlukla, yeme bozukluğu olan bir kişinin özgüven problemi vardır. Bir akraba veya yakın dostunuza, şefkatli bir şekilde ‘Çok kilo kaybettin, senin için endişeleniyorum’ demek doğru olur. ‘Konuşmak istersen dinlemeye hazırım’ demekle desteğinizi hissettirebilirsiniz. Aşağılayıcı veya tehdit olarak algılanabilecek sözler, amacı ne olursa olsun, yararlı olmayacaktır.
“Ye artık!”
“Neden hiç bir şey yemediğini hiç anlamıyorum!”
“Banyodan uzak dur!”
Bunlar sevgi gösteren değil, kontrol etmeye yönelik sözlerdir. Duruma el koymaya çalışmak, tehdit etmek, yeme bozukluğu olan kişiye yardımcı olmaz. Bu tür ifadelerle sert bir tavır almak sadece sorunu kuvvetlendirir.
“Böyle yaparak bizi çok üzüyorsun.”
“Kendi hayatını da bizimkini de mahvediyorsun.”
Bu tür yargılar suçluluk duygusunu körükler. Yeme bozukluğu olan kişiler yakınlarına eziyet etmek, onları üzmek amacı içinde değillerdir. Kendi duygusal problemleri ve iç karmaşaları ile baş edememektedirler.
“Her şeyin var daha ne istiyorsun?!”
Yeme bozukluğu, kişilerin seçerek edindikleri bir durum değildir. Yeme bozukluğu depresyon, stres, kaygı, öfke gibi duygularla baş etmeye yarayan bir mekanizmadır. Diğer bir deyişle, ifade edilemeyen duyguların dışa vurumudur. Bazen kişinin hayatı dışarıdan mükemmel bir tablo çizse de, hayatında her şey yolunda gidiyor gibi gözükse de kişinin kendisi ile ilgili duygu ve düşünceleri, özgüven eksikliği yeme bozukluğuna sebep olabilir.
|