Gece Yeme Sendromu veya Gece Yemek Yeme Bozukluğu, bir kişinin daha çok akşam 6’dan sonra, özellikle akşam 8 sabah 6 arası, aşırı yeme isteği ile günlük kalori alımının %56'sından fazlasını alması olarak tanımlanabilir.
Kişiler gece yemelerinde daha çok bol karbonhidrat içeren besinlere ağırlık verirler.
Çoğu zaman kişi gece uykusundan uyanıp yemek yer. Kişinin uykusundan uyanıp yemek yemesi bir gecede 3-4 kereyi bulabilir. Gece aşırı yemenin ardından, sabah uyanıldığında hissedilen tokluk hissinden dolayı, kişi genelde kahvaltı etmek istemeyebilir. Günü öğleye kadar bir şey yemeden geçirebilir. Gece aşırı yeme krizleri kilo alımına, dolayısıyla obeziteye sebep olabilir.
Sebepleri hala araştırılmakla birlikte Gece Yeme Sendromu; depresyon, kaygı bozuklukları, kişilik bozuklukları, alkol ve madde bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, dürtü kontrol bozuklukları, öfke ve stres yönetme problemleri ile birlikte seyreder.
Gece Yeme Sendromu olan kişiler, genellikle gece uyandıkları zaman kalkıp bir şey yemezlerse uykuya dalamayacaklarını düşünürler. Uykusuz kalmanın endişesinden dolayı hissettikleri kaygıyı yönetmekte güçlük çektikleri için kalkıp yemek yemeyi tercih edebilirler.
Gece Yeme Sendromu olan kişi, tüm gün sağlıklı beslenip, diyet programını uygulayıp gece uykudan uyanıp kontrolden çıkmışcasına yemek yiyebilir. Böylece, kilo vermesi mümkün olmadığı gibi gece yemeleri, kişinin kilo almasına sebep olabilir.
Gece Yeme Sendromu tedavisinde psikolojik destek şarttır.